Motiv

Varje år under WordCamp US ger Matt Mullenweg (WordPress-grundare) en snabb genomgång av vad som händer kring WordPress och Automattic (företaget bakom wordpress.com bland annat) kallad ”state of the word”, som varje år gör mig akut sugen på att starta en blog – eller i alla fall gräva runt lite i WordPress. Som du ser verkar jag inte lyckats hejda mig den här gången och är numera en av (förmodligen) miljontals bloggar med 1 post!

Varför?

Infallet att blogga förstärktes ytterligare av en ”mycket fyndig” domän jag köpte, men då denna råkade innehålla ett ”Å” och wordpress.com inte verkar stödja IDN så fick jag köpa ännu en domän samt tvingades tillbaka till ritbordet i frågan vad jag ska göra med min första… Jag gillar dock begränsningarna som ett konto på WordPress.com för med sig jämfört med att installera WordPress på en egen server (.org) eftersom jag kan tendera att spendera alldeles för mycket tid med att peta på detaljer. Bloggens syfte är att jag ska skriva mer och utveckla min förmåga att göra mig förstådd i skrift – inte skapa ett nytt wordpress-tema eller välja den perfekta kombinationen plugins – så lite striktare tyglar passar mig utmärkt. Med det sagt är jag inte det minsta nöjd över den fruktansvärda tid jag lagt på klickande i WordPress-gränsnittet än så länge; installationen må vara 1 klick men det är verkligen inte trivialt att få ett tema att se ut som det gör i exempelbilderna – än mindre så som jag föreställde mig. En stor del må vara min ovilja att släppa detaljer men jag verkar inte vara ensamen eftersom detta är ett av problemen som WordPress-teamet arbetar på just nu.

Ja men… varför?

Mer än att försöka minska avståndet mellan ”bra” och min förmåga att uttrycka mig i skrift så finns även andra fördelar med att skriva regelbundet. Att välla ut sörjan som annars flyter omkring i huvudet obehindrat ska till exempel vara ett effektivt sätt att få en klarare bild av vad man tycker och tänker samt tvinga fokus till ämnen eller detaljer där man visar sig vara omedvetet inkompetent. Förhoppningsvis även om man inte använder publicera-knappen speciellt ofta… (Självinsikt eller förtida undanflykt?) Jag ser även fram emot att snappa upp något relaterat till gränssnitts-design som kan vara användbart i andra projekt medan jag brottas med WordPress för att “skräddarsy” “mitt” nya “hem på internet”.

Vad kommer dyka upp här ens?

Jag gillar japan och ska strax dit (!) så tanken är att peta upp lite foton därifrån under våren. Jag bedömer det även extremt sannolikt att en blog som jag har full tillgång till kommer publicera kod förr eller senare, så det är lika bra att göra bort det redan från början!

// Hello world
Promise.all([
  firstPost(),
  configureBlog(),
  getDomain()
])
.then((res) => addToInternet(res))
.catch((err) => whine(err));

Nu då?

För att ge en liten inblick i vilken typ av tillväxt jag redan nu ser på bloggen så kan jag idag tillkännage att jag bestämt mig för att lägga https://adolf.blog som startsida på min mors dator. Som om inte det vore nog ska även du belönas för att du skummat och skrollat hela vägen till slutet och får därför bli prenumerant #2!

4 reaktioner på ”Första inlägget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s