Avresedagen närmar sig, och med bara 3 veckor kvar är det inte mer än att börja känna sig redo eller lämna landet ofärdig. Så länge jag har min laptop (peppar peppar), pass och kreditkort borde jag klara mig ganska bra dock… Här är en godtycklig lista av tankar inför avgång:

Transport

Köpte ett 7-dagars ”rail pass” som tillåter mig att åka mer eller mindre hur mycket tåg jag vill i hela japan (JR) under 7 dagar. Dem finns som 7, 14 samt 21-dagars-pass, samt begränsade för olika områden eller hela japan likt det jag valde nu. Väldigt praktiskt och prisvärt om man byter stad minst 2 gånger per vecka. Det lilla jag tänkt åka hade betalat ett 14-dagars också men då jag har en förkärlek för Tokyo valde jag kortast möjliga för att hinna det jag planerat, så jag kan återvända ”hem” till lägenheten sedan.

Senast jag köpte ett rail pass, 21 dagar den gången, var vi 3-4 dagar i varje stad och fick på så vis en grov överblick av många olika japanska städer. Det passade perfekt den resan, men hade jag gjort en sådan resa igen hade jag valt att stanna en vecka på varje ställe och ta mig mer tid att sätta mig in i områdets unika egenskaper. Då är ett rail pass knappast lönsamt förstås.

Sträcka Billigast Snabbast
Tokyo – Niigata Buss
5894 yen
6h
Shinkansen
10050 yen
2h 10m
Tokyo – Fukuoka Massvis av byten
12000 yen
7h
13000-14000 yen
3h15m – 3h47m
Fukuoka – Osaka Tåg
7700 yen, 3h 30m
Osaka – Tokyo Shinkansen
13600 yen, 2h 48m

Data i denna tabell är enbart till för att användas i underhållningssyfte och jag frånsäger mig allt ansvar för fysiska och psykiska skador som garanterat uppkommer vid missbruk. För övrigt gäller detta all information på denna domän.

  • Rail pass 7 dagar: 2480:-
  • Utan rail pass: 45k – 55k yen (kring 3700 – 4500:- idag)

Bostad

Förra resan hade vi var sitt rum med delat badrum på varje våning och delat kök tillsammans med boende på alla 10 våningar. Det var helt ok förstås, men jag tänkte aldrig tanken att laga någon mat där tyvärr och vi åt därmed alla måltider ute vilket kändes suboptimalt. Inför denna resa har vi hyrt en möblerad lägenhet med 3 rum och kök som ligger 20 minuter ifrån Ikebukuro. Det är lite avsides kanske men inte svårt att ta sig dit på något sätt. Sista tåget hem går kring 00:30, beroende på vart i Tokyo man finner sig vid hemgång förstås. Hyran ligger på 16 000:- i månaden men jag bor bara själv där dom första 2 veckorna och sedan, när Oskar och Sandra landar, delar vi på tre – därav en 3-rummare. I hyran är även el, gas och internet inkluderat om man håller sig inom rimliga gränser.

Tänkvärdheter

Slush är en konferens för entreprenörer som startades i Finland 2008, men numera anordnas på 3 ställen i världen: Finland, Kina och Japan. Bara det tycker jag är ganska talande för vart framtidens innovation kan tänkas komma ifrån. Eftersom jag lyckades säkra en ”early bird”-biljett så tänkte jag att det kan vara lika bra att dyka upp och se vad som händer – kanske får man en ledtråd till vart Asiens ”silicon valley” håller hus (eller om det överhuvudtaget är något att eftersträva). Personligen är jag just nu speciellt intresserad av att höra om nya innovativa idéer inom AI eller energi, så jag ser mycket fram emot konferensen.

Nirvana

Jag ser även väldigt mycket fram emot att se vad samurai meetups har att erbjuda för aktiviteter i år. Förra året bjöd dom på välplanerade event som omfattande allt från sushi i Tsukiji till ”Oden” med sake-provning. Dagen efter jag landar håller dom ett event med Zen-meditation och Japansk kalligrafi som jag har anmält mig till. I inbjudan stod något lustigt i stil med ”enbart 100 platser”. Jag var på något liknande förra året men då var vi kring 20 deltagare, om jag minns rätt. Jag är inte det minsta förvånad över den typen av tillväxt dock och rekommenderar starkt alla som planerar att resa till japan att ta en titt på samurai meetups facebook-sida.

Nallen

Förra året hade jag ett sim-kort från b-mobile med obegränsad data – det erbjudandet finns inte kvar – men nu har dom 21 dagar med 5gb data för 3480 yen, vilket är motsvarande pris. Dom lovar även att hastigheten är obegränsad med detta kort till skillnad från det förra, vilket låter lovande då jag inte märkte att det förra var begränsat. Jag hade även aldrig några problem med teckningen senast, vad jag vill minnas, så jag ser ingen större anledning att rota runt efter något bättre.

Dom har 2 olika förbetalda sim-kort på web-sidan:

Det första är uppenbart marknadsfört till bosatta i japan och kostar 3380 yen första månaden (5 gb) och sedan 2871 yen per månad (5 nya gb) om du betalar månadsvis. Rabatter finns för 6 och 12 månader.

Det andra är perfekt för besökare till japan då det kan skickas till flygplatsen eller hotellet och kostar 3480 yen för första 21 dagarna (5gb) och sedan 500 yen per dag (1gb) – väldigt otillfredställande prisstruktur tyvärr. Behöver du upp till en vecka extra kan du enkelt fylla via mobilen med ett kreditkort men annars får du tyvärr tydligen köpa ett nytt kort då priset skenar efter 7 dagar. Förhoppningsvis behöver dom inte skicka ut ett nytt kort utan kan ladda samma med 21 nya dagar men det står absolut inget om det på web-sidan så förmodligen inte. Jag gillar att vara uppkopplad redan från flygplatsen eftersom allt navigerande till nya bostaden blir så mycket enklare om man är konstant uppkopplad. Efter dom första 21 dagarna går jag nog in på närmsta Yodobashi och hämtar ett bättre prissatt sim-kort dock.

B-mobile har också ett 25gb-alternativ för liknande pris om du tecknar ett abonnemang. Kravet på japansk identifikation gäller bara för kortet som inkluderar samtal men det är möjligt att det blir knöligt som utlänning oavsett.

Flygbiljett

Jag har hört mig själv säga att jag hade uppskattat att pröva på flyga första-klass någon gång, men risken är stor att det är lite som att kasta pärlor åt svin. SAS har alternativet att lägga ett ”bud” på en uppgradering till SAS Business (deras högsta klass som jag förstår det) för 800 euro. Det är alltså inte säkert att man får uppgraderingen men du betalar heller inte annars. Frågan är vad dubbla handbagage samt säng och massage i stolen är värt… Jag passar nog tills vidare. Har du flugit SAS Business till Asien och vill dela med dig av upplevelsen så lyssnar jag mer än gärna dock!

2 reaktioner på ”Planeringsvåg Alfa

  1. Nu går jag ju igenom lite inläggen här, lite för att förbereda mig själv inför den stundande resan och likväl som min avundsjuka att du redan är där och bereder vägen förr oss 😉

    Men, jag ser då fram emot att laga mer mat ”hemma” i Japan denna gång för att hålla nere kostnaderna och även känslan som en egen lägenhet kommer medföra.

    Bara en fråga, har du planerat vad du ska göra alla 7 dagarna så jag kan boka/avboka boenden under denna tid?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s