Om du uppskattar alkohol alls så är ingen resa till Japan är fulländad om du inte smakat Japans nationaldryck: ”sake”. Förra året hade jag turen att bli guidad till en sake-mässa i Roppongi och fick där verkligen upp ögonen för vilken smakrik spännande dryck sake kan vara. ”Sake” på japanska kan mena på vilken typ av dryck som helst innehållande alkohol men det vi kallar sake på svenska kallas oftast nihon-shu på japanska, där ”nihon” är japan och ”shu” är alkohol (samma kanji som sake).

DIY

Sake tillverkas av ris, jäst, vatten och ”Koji” – en praktiskt mögelsvamp som bryter ner stärkelsen i riset till sockerarter som sedan jästen kan göra till alkohol. För att koji-svampen ska få fäste samt eftersom protein och fett från riset har stor inverkan på smaken så poleras detta bort. Om resterna sedan inte filtreras bort kallas drycken ”Nigori” (grumligt) på grund av dess grumliga utseende. Detta är tekniskt sett inte sake som det är definierat i japansk lag dock.

Logistik

Om man tittar under kategorin ”sake” på systembolagets websida så ser man ord så som ”Junmai” och ”Ginjo” t.ex. Först och främst om det står ”Nama” på flaskan så är innehållet ej pastöriserat, drick nu innan den blir dålig, jag väntar.
Om 30% av riskornet polerats bort innan koji-svampen tillförs så har vi ”Junmai” i slutändan. Tillsätter vi även alkohol så har vi ”Honjozo” och dessa två tillsammans är det första steget inom handgjord premium-sake som man ofta kan se på sushi-restauranger i Japan t.ex. I nästan samma kategori har du även ”Ginjo” samt ”Junmai Ginjo” där 40% av riskornet polerats bort och ”Ginjo” är den med tillsatt alkohol. Tar du bort minst 50% av riskornet – och vissa tar bort så mycket som 77% – har du ”Junmai Daiginjo”, eller ”Daiginjo” om den innehåller tillsatt alkohol. Detta är oftast en högklassig sake, det bästa som destilleriet har till erbjuda.
Det här är givetvis, i bästa fall, 10 000-metersvyn av ett mycket komplext ämne. Eftersom sake bara har ett användningsområde, nämligen att skapa njutning vid förtäring, så lämnar vi det såhär så länge dock och fokuserar på att prova oss fram till vilken typ av sake vi gillar bäst. Systembolagets sortiment är extremt begränsat tyvärr, men med lite framförhållning är privatimport via systembolaget inte alls omständigt. Du letar först rätt på en återförsäljare som har spriten du vill ha, jag har enbart testat Akebono men det finns säkerligen fler bra. Sedan gör du en ”förfrågan om privatimport” via systembolagets websida. Jag har bara gjort detta två gånger men båda gångerna tog det ganska precis 1 månad innan jag fick offerten. När du accepterat offerten samt betalat 30% av summan hos ditt närmsta systembolag så tar det typ ungefär kanske en månad till eller så enligt min extremt begränsade erfarenhet.

Skål

Tre vanliga temperaturer som sake kan serveras i är 10°c, rumstemperatur och 50°c, men mer eller mindre allt däremellan förekommer också. Vissa ej önskvärda smaker kan döljas genom uppvärmning, så du ser sällan en högklassig sake uppvärmd utan det är mycket mer vanligt bland dom billigare varianterna. I Japan är det populärt att äta och dricka varmt när det är kallt ute och tvärt om när vädret är varmare, så även sake tenderar att följa detta mönster. Tillverkaren eller bartendern kan säkerligen rekommendera en passande temperatur, men i slutändan är det upp till var och en vad man tycker om eller inte. Utgå ifrån rekommendationen och testa dig fram.

Glöm inte att lämna en kommentar med din favorit-sake, jag är alltid intresserad av att testa något nytt!

En reaktion på ”Sake

  1. När det kommer till Sake så har jag ännu inte hållit koll på namnen nog för att veta vad som är min favorit. Däremot så är det utan tvekan så att jag gillar sake varm över kall eller rumstempererad.

    När vi var på Sake-mässan på Roppongi så smakade jag en sake jag fann väldigt god, men minns verkligen inte vad den hette, bara vart man kunde köpa den.

    Men, men, denna gång hoppas jag vi kan testa ett antal olika japanska drycker som jag sedan även ska försöka lära mig lite mer om och följa upp vad jag tycker senare.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s