Afl. 1 Hitler leeft…..!

‘So viel Hitler war selten’ luidt de titel van een boek van Daniel Erk uit 2005. En ook vijftien jaar later lijkt Hitler, hoewel hij 75 jaar geleden zelfmoord pleegde, nog springlevend.

Anno 2020 hoef je de krantenkoppen, journaals en talkshows er maar op na te slaan om te zien dat Hitler overal is. Beide zijden van een politiek debat die hun tegenstander met de nazi’s of zichzelf met de slachtoffers van de holocaust vergelijken. Een voetballegende die zijn imago met één ondoordachte opmerking enorme schade toebrengt. 

Moet je holocaust-ontkenners een podium geven? Hoe gaat Duitsland om met militair vertoon en nazisymbolen? En mag je die eigenlijk op een trui laten zetten? Wanneer is een oeroud runenteken eigenlijk een nazisymbool? En zo’n snor zie je de laatste tijd vrij weinig meer. Adolf Hitler is overal. Voor iemand die 75 jaar dood is, houdt hij de gemoederen nog aardig bezig.

In de eerste aflevering van Adolf, de podcast bespreken we het voortleven van Adolf Hitler in ons collectief bewustzijn. Aan de hand van de actualiteit en oude, recente en nog te verschijnen titels in zowel de wetenschap als de populaire cultuur bespreken we hoe de ouwe Adolf na al die jaren nog bij ons is. Want, zoals zijn biograaf Sebastian Haffner schreef: Hitler is dood, maar we zijn nog lang niet van hem verlost.

%d bloggers liken dit: