Afl. 9 Gefreiter A. Hitler

Als we Adolf Hitler moeten geloven, is de Eerste Wereldoorlog (of zoals ze toen zeiden, de Wereldoorlog of de Grote Oorlog) dé vormende gebeurtenis geweest in zijn leven. Hoewel hij Oostenrijker van geboorte was, meldde Hitler zich in augustus 1914 vrijwillig bij het Duitse leger. Hij geloofde in de groot-Duitse gedachte en voelde zich Duitser en geen Oostenrijker. Hij was als soldaat actief aan het Westfront in Frankrijk en België en werd later benoemd tot koerier. Hij werd bevorderd tot de rang van Gefreiter (korporaal) en is twee keer onderscheiden.
De meningen van ooggetuigen zijn verdeeld, maar volgens Hitler zelf was zijn tijd als soldaat er een van glorie, roem en kameraadschap. Over de – op zijn zachtst gezegd – mindere kanten van de loopgravenoorlog hoor je hem niet.
In deze aflevering van Adolf, de podcast bespreken we Hitlers ervaringen als frontsoldaat en de beeldvorming hierover. Volgende week in deel 2 bespreken we wat voor invloed de oorlog heeft gehad op Hitlers latere leven en zijn politieke denkbeelden.

%d bloggers liken dit: