Afl. 56 Nazi’s op de maan! (Waar is Hitler? deel 3)

Om dit ‘seizoen’ in stijl af te sluiten bespreken we de nazi’s aan de donkere kant van de maan – aan de hand van de film Iron Sky uit 2012. En we geven wat tips voor een hopelijk mooie zomer.

Omdat ook wij de symbolische kracht van cijfers erkennen, vinden we 56 een mooi nummer voor de (voorlopig) laatste aflevering voor ons ‘zomerreces’.

Foto IMDB.com

Afl. 55 Opkomst en ondergang van een volksleger

Met Hitler aan de macht wordt ook de onofficiële militaire tak van de nazipartij, de SA, steeds machtiger. Hun leider, Ernst Röhm, ziet zichzelf als de toekomstige leider van het Duitse leger. Maar de positie van SA wordt in de ogen van de partijtop steeds meer als een probleem gezien.

In deze aflevering bespreken we hoe dat afliep, in de Nacht van de Lange Messen.

Afl. 54 Dictators op T-shirts

Bart geeft een inkijkje in zijn verzameling ietwat dubieuze T-shirts, met de afbeeldingen van dictators. Wat kan wel en wanneer gaat het te ver? We staan weer even stil bij diverse Hitler-gerelateerde en andere nieuwtjes die ons bezig houden. Met onder meer aandacht voor de campagneposters voor de voorbije verkiezingen.

Afl. 53 De weg naar dictatuur

In de eerste maanden van zijn bewind begint Hitler meteen door middel van geweld en intimidatie met het uitschakelen van al zijn politieke tegenstanders. In iets meer dan een jaar tijd groeit hij uit tot een dictator.

In deze aflevering van Adolf bespreken we de weg daarnaartoe: de gebeurtenissen die leidden tot de alleenheerschappij.

Afl. 52 De eerste kampen

Nadat Hitler in 1933 aan de macht is gekomen, zien we al snel de vroege voorlopers van de latere vernietigingskampen ontstaan. Als onderdeel van de grote repressiecampagne van politieke en ideologische tegenstanders worden op verschillende plekken in Duitsland de eerste concentratiekampen geopend.

Geen gezellig onderwerp, maar in deze aflevering van Adolf doen we de eerste voorzichtige stapjes naar de holocaust. Ook die begon klein.

Afl. 51 De Smurführer en the Lion King

Naar aanleiding van een vondst op een rommelmarkt, gaan we op zoek naar het verhaal achter ‘De Smurführer’ en onderzoeken we of het Smurfendorp een fascistische – of andere totalitaire – samenleving is.

En in het kielzog van de Smurfen zijn er nog veel meer stripboeken en films uit onze jeugd verdacht.

Afl. 50 Waar ligt Duitsland? – Hitlers geopolitieke ambities

‘Waar ligt Duitsland?’ lijkt misschien een simpele vraag, maar historici, staatslieden en militairen buigen zich er al eeuwen over. De grenzen van wat we Duitsland noemen zijn in de geschiedenis nogal eens verschoven. En elke keer dat die grenzen iemand niet bevielen, brak er oorlog uit.

Hitler wilde – natuurlijk – ook de grenzen van Duitsland herzien en fouten uit het verleden herstellen. In deze aflevering bespreken we de geopolitieke ambities van Hitler, die bepaald werden door zijn visie op de geschiedenis. Op de blogpagina zijn een paar kaarten te vinden die het verhaal illustreren.

Afl. 49 De Rijksdagbrand – Complot of ongelukkig toeval?

Op 27 februari 1933 werd de Rijksdag grotendeels verwoest door een brand. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd gearresteerd omdat hij de brand zou hebben aangestoken en in de nasleep werden de Duitse communisten uitgeschakeld en kreeg de regering van Hitler veel bevoegdheden.

In deze aflevering bespreken we de vele geruchten en complottheorieën rond de Rijksdagbrand en de gevolgen ervan, die niet te onderschatten zijn. Weer zien we veel overeenkomsten met recente gebeurtenissen.

Afl. 48 Hitler in Sittard, Heil Rutte en lichtjes in Leningrad

Hitler was weer vaak in het nieuws de afgelopen tijd. Zo reed hij rond in Sittard om de avondklok aan te kondigen. 
Grappig of juist niet? Gepast of ongepast? In deze aflevering hebben we het over het fenomeen van de vergelijkingen met Hitler en de oorlog in onze huidige tijd, van Nederland tot Rusland. 

Waarom wordt die vergelijking eigenlijk zo makkelijk gemaakt? En wat klopt ervan?

Afl. 47 Hitler in Argentinië(?) – Waar is Hitler? deel II

Een van de theorieën rond de dood van Hitler, is dat hij geen zelfmoord zou hebben gepleegd, maar Berlijn ontvlucht zou zijn en naar Argentinië ontsnapt.

In deze aflevering – deel 2 van een serietje – bespreken we aan de hand van het boekje ‘Waar is Hitler?’ wat daar van waar is (spoiler alert: niks) en waarom zulke theorieën die de waarheid ontkennen zo hardnekkig zijn – en zo populair. En we hebben het toch maar weer even over complottheorieën van de twintigste eeuw.