Afl. 31 Hitler en de vrouwen (deel II)

Nog vóór de dood van zijn nichtje Geli, leerde Hitler de vrouw kennen wier naam (bijna) iedereen wel kent, die de rest van zijn leven aan zijn zijde zou blijven: Eva Braun

Maar zijn relatie met haar moest geheim blijven voor het Duitse volk. Dat maakte de relatie en haar leven er niet makkelijker op. In deze aflevering bespreken we het leven van de bekendste vrouw in Hitlers leven.

Afl.29 Vergangenheitsbewältigung

In deze aflevering van Adolf bespreken we aan de hand van een bericht uit het nieuws van de afgelopen week de Duitse worsteling met het verleden. Hoe lang zal Duitsland zijn verleden nog aangerekend worden? Zal dat ooit veranderen?

En waarom word je überhaupt – omdat je toevallig in een bepaald land woont – geacht trots te zijn of spijt te hebben over het nationale verleden? Welke rol spelen politiek en educatie hierin?
In het Duits heet dit Vergangheitsbewältigung – het verwerken van het verleden.

Afl. 28 ‘Heil honey, I’m home’

Een comedyserie met Hitler in de hoofdrol?? Jazeker!
Bart duikelde weer een pareltje uit het televisiearchief op.

Aan de hand van de eerste – en enige – aflevering van ‘Heil honey I’m home’ bespreken we het fenomeen comedy over Hitler. Kan dat überhaupt en hoe bepaal je wanneer iets te ver gaat?
En we ontkomen er weer niet aan om over de actualiteit te praten.

Bron: http://www.curiousbritishtelly.co.uk/2013/11/heil-honey-im-home.html

Afl. 27 De jaren 1929-1930, keerpunt in de geschiedenis

In 1929 ging het beter met de economie en leek het gevaar van het nationaalsocialisme geweken. Maar een jaar later stonden Duitsland en Hitler er heel anders voor. ‘Het volk staat op en de storm breekt los’, zei Hitler.

In deze aflevering van Adolf bespreken we een belangrijk keerpunt in de politieke carrière van Hitler en een belangrijk jaar in zijn leven, zowel als politcus als privé.

Afl. 26 Hitlerjunge Quex (filmbespreking)

De jonge Heinrich (Heini) Völker staat voor een dilemma: hij wil graag bij een clubje horen, maar kiest hij voor de communistische jeugdbeweging, zoals zijn vader graag wil, of voor de Hitlerjugend?

In deze aflevering van Adolf bespreken we de propagandafilm Hitlerjunge Quex uit 1933 die een goed inkijkje geeft in de Hitlerjugend en de propaganda die jongeren in het Derde Rijk voorgeschoteld kregen.

Bron: IMDB

Afl. 25 Hitler in cijfers

Welkom bij een nieuw seizoen van Adolf, de podcast! Na de zomerstop pakken we de draad weer op een bespreken we wat ons deze zomer zoal bezighield op Hitler-gebied.

Bart werd getriggerd door een advertentie op Bol.com en bezocht een ‘bijzondere’ boekpresentatie. Dit boek zegt aan de hand van cijfers alles wat we weten over Hitler in een nieuw licht te plaatsen.

Afl. 23 Het einde van de jaren ’20

In de laatste jaren van de ‘roaring twenties’ denken veel mensen dat het verhaal Hitler uit is. Het gaat weer beter met de economie. Nu de Duitsers weer vertrouwen krijgen in de toekomst, gaan de boosheid, de doemdenkerij en het zoeken naar een zondebok een beetje hol klinken. De opkomst van Hitler lijkt met een sisser af te lopen.
Maar dan komt de beurskrach van 1929…

In deze aflevering bespreken we het einde van de jaren ’20, waarin de popularteit van Hitler en de NSDAP afneemt, maar tegelijkertijd wel allerlei partij-organisaties die we uit latere jaren kennen, worden geschapen.

Afl. 22 Hitlers spreekverbod

Als Hitler vrij komt uit de gevangenis, krijgt hij een spreekverbod opgelegd. Maar dat wordt niet zo streng gehandhaafd als het in theorie lijkt.

In deze aflevering bespreken we de politieke comeback van Hitler in de tweede helft van de jaren ’20. En we laten ons verleiden weer iets te zeggen over actuele netelige kwesties.