Afl. 19 Hitler in de gevangenis

Zijn tijd in de gevangenis in Landsberg am Lech was voor Hitler alles behalve zwaar – al ziet hij dat zelf natuurlijk anders. Hij had er in vergelijking met zijn medegevangenen een luizenleventje en kon vanuit zijn cel gewoon doorgaan met politiek bedrijven. Soms is een tijdje in de bak goed voor je street cred. En hij had er de tijd om zijn belangrijkste politieke werk te schrijven: Mein Kampf.

In deze aflevering bespreken we Hitlers gevangenschap en de invloed daarvan op het vervolg van zijn politieke carriére.

Afl. 18 Intermezzo

Na de mislukte Bierkellerputsch kwam Hitler in de gevangenis terecht. Een mooie gelegenheid om na te denken en te reflecteren. Dat doen wij ook, met wat we zoal kwijt wilden over onderwerpen die niet direct in een andere aflevering pasten en wat er de afgelopen weken zoal voorbij kwam aan meer of minder Hitler-gerelateerd nieuws.

In deze aflevering bespreken we nieuwsberichten van de afgelopen tijd en andere dingen die we gewoon wilden bespreken.

Afl. 17 De Bierkellerputsch

In de nacht van 8 op 9 april 1923 doet Hitler, met steun van generaal Erich Ludendorff en andere conservatieven en nationalisten, voor het eerst een greep naar de macht. Aan het hoofd van een groep SA-mannen marcheert hij de Bürgerbräukeller in München binnen en verklaart dat ‘de nationale revolutie uitgebroken’ is. Er is al een provisorische regering gevormd om de macht over te nemen. Maar het loopt anders.

In deze aflevering bespreken we de aanleiding, het verloop en de nasleep van de Bierkellerputsch, een van de keerpunten in de politieke carrière van Hitler.

Afl. 16 München, 1923

In 1923 was Hitler een ster. Zijn populariteit groeide snel en mensen betaalden zelfs geld om hem te horen spreken. Maar geen leider komt uit het niets en elk mens is – in ieder geval deels – een product van zijn omgeving.

In deze aflevering schetsen we de politieke, sociale en economische situatie in het München en het Duitsland van 1923, de omstandigheden die Hitler mogelijk hebben helpen maken.

Afl. 14 De koning van München

In het begin van de Jaren 20 rijst de ster van de politicus Hitler snel. Hij maakt snel naam als redenaar, zijn toespraken trekken steeds meer publiek en na een tijdje gaan mensen hem en de NSDAP steeds serieuzer nemen.

Door zijn stijgende populariteit en groeiende politieke invloed, gaan mensen hem ‘de Koning van  München’ noemen. In deze aflevering bespreken we Hitlers toenemende populariteit in de jaren voor de Bierkellerputsch van 1923.

Afl. 13 Hitlers intrede in de politiek

Na het einde van de oorlog blijft Hitler in militaire dienst. Naar eigen zeggen omdat hij zich geen ander leven kon voorstellen dan het soldatenleven. Als hij in het chaotische Duitsland van 1919 als militaire spion in contact komt met een obscuur extreem-rechts splinterpartijtje, de Deutsche Arbeiterpartei (DAP), ontdekt hij zijn roeping: de politiek.

Hitler ontdekt al gauw zijn talent als redenaar en weet de DAP in korte tijd om te vormen tot een massabeweging.

In deze aflevering van Adolf bespreken we Hitlers eerste stapjes in de politiek, zijn talent als politicus en volksmenner en hoe zijn politieke ideeën in het naoorlogse Duitsland volwassen werden.

Afl. 12 ‘Het verraad van 1918’ (Hitler en de Eerste Wereldoorlog – deel II)

Hitlers ervaringen als soldaat in de Wereldoorlog hebben een enorme invloed gehad op zijn denkbeelden en zijn latere politieke carrière. Het feit dat Duitsland de oorlog verloor was voor hem moeilijk, zo niet onmogelijk, te verkroppen. De gedachte dat de Duitse soldaat onoverwinnelijk is en dat Duitsland in 1918 dus wel verraden moet zijn door vijanden binnen de eigen grenzen is hét centrale thema in Mein Kampf, in veel van zijn toespraken en in de latere nazi-ideologie.

In deze aflevering van Adolf bespreken we hoe Hitler het einde van de oorlog beleefde, hoe dat de opmaat was naar zijn politieke carrière en hoe het zijn denkbeelden heeft gevormd.

Afl. 11 Adolf leestips

In tijden van corona en nu het weer steeds mooi wordt bespreken de presentatoren van Adolf een paar boeken die je van hen moet lezen. Non-fictie, over Adolf zelf en fictie, romans waarin Adolf een grote of kleinere rol speelt. Er zijn er genoeg, maar welke vinden we zelf goed of mooi?
Heb je zelf tips? Laat het ons weten via contact@adolf.blog

Afl. 10 Kijktips voor thuis: Hitler in comedyfilms

Het was eigenlijk de bedoeling om nog even verder te praten over Hitlers ervaringen in de Eerste Wereldoorlog en wat die voor invloed hebben gehad in zijn latere leven. Maar nu een groot deel van Nederland vanwege het coronavirus gedwongen thuis zit, presenteren we deze week een aantal kijktips.

Hoewel Hitler meestal niet bepaald een vrolijk gespreksonderwerp is, zijn er toch heel wat komische films met en over hem gemaakt. We bespreken een aantal comedyfilms over Adolf Hitler die je zéker moet kijken – en eentje die je níet moet kijken, tenzij je je echt verveelt.