Afl 43. Rijksdagverkiezingen 1932 – de laatste stap naar de macht

In het jaar 1932 zijn er twee keer verkiezingen voor de Rijksdag, met Hitler als figuur van politieke betekenis. De gevestigde partijen kunnen eigenlijk niet om hem heen, maar willen hem geen machtsfunctie geven. In deze aflevering bespreken we de gebeurtenissen in het laatste democratische jaar van de Weimarrepubliek en proberen we antwoord te geven op de ongemakkelijke vraag: is Hitler democratisch aan de macht gekomen?

Afl 42. ‘Pokeren om de macht’ (1932, deel I)

‘Pokeren om de macht’ is de titel van het hoofdstuk in de Hitlerbiografie van Ullricht over het jaar 1932. Dat jaar van politieke chaos, waarin maar liefst vier verkiezingen plaatsvonden, culmineerde in een spel van intriges en bluf, waarin Hitler nog steeds werd onderschat maar wel eindelijk de macht naar zich toe trok, of in de schoenen geschoven kreeg. Doordat Hitlers politieke tegenstanders nog steeds niet wisten wat ze met hem aan moesten, tekenden ze in feite het doodvonnis van de Weimarrepubliek. 

Hoe democratisch ging een en ander nou precies in z’n werk? Is Hitler inderdaad democratisch aan de macht gekomen? Deze week deel 1 van een poging tot een antwoord op die vraag.

Afl 41 Frohes neues Jahr

Gelukkig nieuwjaar! Op de eerste dag van 2021 een kleine ‘oudejaarsconference’ met een compilatie van cabaretfragmenten over Hitler.

Als je erover nadenkt zijn Hitler en de nazi’s eigenlijk inderdaad het makkelijkste en meest dankbare doelwit om belachelijk te maken. Oordeel zelf.

Afl 40 Stille Nacht

In deze donkere coronadagen ziet kerst er anders uit dan we gewend zijn. Weet je wanneer dat ook zo was?

In deze kerstaflevering van Adolf bespreken we hoe de nazi’s kerst vierden, wat Hitler met kerst deed en wat hij er zelf van vond (spoiler: een feestbeest was hij niet). Frohe Weihnachten!

Afl 39 ‘Allen tegen allen’ (Hitler en Nederland)

Meerdere malen hebben we al de vraag van luisteraars gehad of Hitler wel eens in Nederland is geweest. Voor zover we weten niet, maar ook in Nederland waren er voor de Duitse inval (behalve de NSB) diverse fascistische en nationaal-socialistische bewegingen actief. De meeste ervan zijn we vergeten.

Wat deden en wilden deze bewegingen (meestal kleine beweginkjes)? Hoe was de band met Hitler? En hoe keek de Führer zelf tegen het Nederlandse fascisme aan? We vragen het in deze aflevering aan Luuk Bouwman, maker van de documentaire ‘Allen tegen allen’.

Afl 38 Waar is Hitler? deel 1

‘Waar is Hitler? De valse speurtocht naar een verdwenen Führer’ is de titel van een boekje van Tim Trachet, namens het onderzoekscollectief Skepp. Rond de dood van Hitler en de verdwijning van zijn lichaam doen veel geruchten en theorieën de rondte.

We nemen een sprongetje vooruit in de tijd om eens een kleine serie te besteden aan die geruchten en de complottheorieën rond het einde van de Führer. Voor wie het niet helemaal paraat heeft beginnen we met de feiten. Wat gebeurde er nu echt in Berlijn eind april, begin mei 1945.

Afl 37 Waar ligt de grens

Neonazi’s in Duitsland en de VS, ‘omvolking’ in India, een politicus die met een borrel op Hitler nadoet… en ja, Forum voor Democratie.

In deze aflevering van Adolf wilden we het eigenlijk over iets anders hebben, maar er was zoveel Hitler in de actualiteit te bespreken, dat we daar niet aan toe komen. Waar ligt eigenlijk de grens? Wat mag je wel zeggen en wat niet? We proberen een rangschikking aan te brengen in de vele Hitler-nieuwtjes.

Afl 36 Das Ahnenerbe (der SS)

Wat deed de SS in de jaren ’30 in Tibet? En waarom zitten de nazi’s in ‘Raiders of the Lost Ark’ eigenlijk achter de Ark aan? Het verhaal van Indiana Jones (en vele andere films en computergames) is minder vergezocht dan gedacht.

Naar aanleiding van suggesties van meerdere luisteraars bespreken we in deze aflevering van Adolf het bizarre en fascinerende verhaal van het SS-onderzoeksinstituut Das Ahnenerbe en hun pogingen om wetenschap en mythologie te verenigen.

Afl 34. Hitlers psychologie

‘Wij zijn geen psychologen’ hebben we in deze serie al een keer gezegd. Maar onze gast is wél psycholoog!
In deze bijzondere aflevering is psycholoog Judith te gast, die Adolf Hitler op de spreekwoordelijke divan legt en haar licht laat schijnen over zijn persoonlijkheidsstoornis(sen).