Links afl. 39 ‘Allen tegen allen’ (Hitler en Nederland)

Website van de documentaire Allen tegen allen https://allentegenallen.nl/en/all-against-all/

Interview met regisseur Luuk Bouwman in het programma Nooit meer slapen https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~RBX_VPRO_15728435~luuk-bouwman~.html

Anton Mussert (1894-1946) zullen de meeste luisteraars wel kennen als de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Hij was ook ingenieur. In 1946 werd hij geëxecuteerd voor hoogverraad.
De NSB was een van vele fasciste/nationaal-socialistische bewegingen die in de jaren 20 en 30 in Nederland (net als elders in Europa) werden opgericht.

Arnold Meijer (1905-1965) was een fel antisemtisch politicus en de oprichter en leider van het Zwart Front, een Nederlandse fascistische beweging. Het Zwart Front had aanvankelijk veel weg van een knokploeg (vergelijkbaar met de Duitse SA) maar vanaf 1937 streefde Meijer naar een netter, salonfähig imago als politieke partij. Meijer kwam trouwens deels terug op zijn antisemitisme en schreef zelfs een brief aan Hitler waarin hij deze verzocht de jodenvervolging te stoppen.
In 1941 werd het Zwart Front (inmiddels omgedoopt tot Nationaal Front) opgeheven omdat het te zelfstandig en niet pro-Duits genoeg was. Meijer wilde de Nederlandse oostfront-vrijwilligers trouw laten zweren aan de Nederlandse vlag, in plaats van aan Hitler.

Evert Roskam (1892-1974) was een NSB’er die zich – vanuit zijn boerenachtergrond – vooral bezig hield met landbouwbeleid.

Mijn Nederland/Waar de blanke top der duinen
André Hazes zingt ‘Ik heb je lief mijn Nederland’ (Postcode Loterij Bingo 1994)

%d bloggers liken dit: